Viden om:

Campbeltown er nu blevet en selvstændig en region i sig selv, hvad den heller ikke var indtil fornylig jf. nedenstående link.

 http://en.wikipedia.org/wiki/Scotch_whisky#Whisky_regions

Det ses også, at 'Øerne' ej heller betragtes som en selvstændig region (længere?), men som en sub-region under Highlands. Lidt spøjst idet Øerne repræsenterer flere destillerier end Campbeltown (3 destillerier), som oven i købet er landfast med Highland? Det må bunde i historiske forhold (der var engang 30 destillerier i Campbeltown), og økonomiske interesser (Springbank koncernen ejes af den indflydelsesrige Mitchell familie, der endvidere ejer Cadenhead's). Der er meget prestige forbundet med at være en selvstændig region!

Men som det også ses på kortet (via linket), er der en delte meninger om dette.

Så regioner er altså (august 2007, og stadig gyldig marts 2013):

  • Highland (Islands er en sub-region)

  • Speyside

  • Islay

  • Campbeltown

  • Lowland


Fremstilling af Whisky (processer, fadstørrelser mv.): http://www.friends-of-islay.dk/whisky-fremstilling.aspx


Der er masser af muligheder for at får noget mere at vide om whisky. Hvis du vil læse noget om whisky'ens historie, dens tilblivelsesproces, traditioner, whiskymærker og destillerier er her nogle mulige kilder:

Bøger på dansk:

Michael Jackson Politikens bog om WHISKY Minder en del om 'Den store bog om whisky', men er opdateret (bl.a. gæsteskribenter).
Michael Jackson Maltwhisky Omhandler et meget righoldigt udvalg af skotske maltwhiskyer. Whiskyerne klassificeres mht. duft og smag ligesom de tildeles point på en skala op til 100.
Michael Jackson Den store bog om whisky Omhandler malt og blended samt whisk(e)y'er fra andre lande som Irland, USA, Canada og Japan. Bogen er omfattende mht. traditioner og regioner, men går ikke så dybt ind på de enkelte mærker.
Daniel Lerner Verdens bedste Malt & Scotch Whisky Mindre omend udmærket bog om maltwhisky'er. Den bedømmer ikke en whisky så detaljeret som f.eks. Jackson.
Jim Murray Lademanns Whiskybog Minder om Jacksons "Den store bog om whisky", men i en ny udgave. Den fokuserer ikke så meget på de enkelte Whiskyer som på historie, traditioner og bryggemetoder.
Jim Murray Whiskybiblen En oversættelse af den engelske version.
Charles MacLean Skotlands Guld  
J. Tholstrup En Whiskyverden Lille bog om whiskyens hitorie og tilblivelse
David Wishart Single Malt Whiskyguide
Derek Fraser Livets Vand
Lars Thomas Whiskybogen

Bøger på engelsk

Jim Murray Whisky Bible Lille kompakt bog med vurdering af ikke blot malt whiskies, men også blended, bourbons ... 2007 udgaven rummer beskrivelser af mere end 3.600 whiskies.
Jim Murray Complete Guide to Whisky  
Jim Murray The Art of Whisky Poster Book
Jim Murray The World Whisky Guide  
Charles MacLean Scotch Whisky Lommeudgave
David Wishart Whisky Classified En klassiker. Smageskemaet som vi nu benytter stammer herfra.
Helen Arthur The single Malt Whisky Companion  
Helen Arthur Whisky - The Water of Life  
Michael Jackson Scotland and its Whiskies  
Dave Broom Whisky -  A Connoisseur's Guide Omhandler Skotsk, irks, amerikansk og blended
Thierry Bénítah The little Book of Whisky