Mødet 8. maj 2020

Grundet Covid-19 tider arrangerede Formanden en virtuel smagning via "Microsoft Teams". Ganske fornøjeligt og vi havde frit valg på vores hylder. De fleste var gengangere (nye var dog Glenfarclas 25, Caol Ila 10/19, Glendronach 21 og Glengoyne 18), derfor heller ingen smagsnoter.


 


Mødet 21-23 februar 2020

Temaerne: Klubwhiskies og genbrugswhiskies

Der var så ikke tale om 100% genbrug, idet Port Askaig 19 og "Flying Pigs" var kommet med som nye. Sidstnævnte har HSK omtalt i rosende vendinger i snart flere år - Et vaskeægte sherrydrøn.

 


Mødet den 15. november 2019

Tema: Destilleret i 1999 og/eller 20 år gammel

Vi fejrede 20 års dagen for vores første møde i privat regi, der fandt sted i oktober 1999 :-)

Temaet var sigende 20 år gammel eller destilleret i 1999. Bedst af alt en 20 år gammel whisky, der var destilleret i 1999. Opfyldelsen af dette ville give et 5-års gratis medlemskab af klubben, men det var ingen i stand til at opfylde.


Referat fra den 5. april 2019

Tema: Speyside

Så var vi hos Formanden, hvor der efter en G&T blev disket op med kulinariske nydeler i form af forret, hovedret (billedet) samt rigelige mångder af super god vin, hvilket betød, at smagningen begyndte ret sent - Vist nok 22.30!

Temaet var Speyside, og der var 5 af slagsen. Stor var imidlertid overraskelsen, da de ikke smagte helt som forventet. Allerede den første, der var Glenfarclas 18 år, virkede underlig smagsløs udover, at den oplevedes som meget krydret - Og nærmest kun det. Noget tilsvarende for de efterfølgende, hvor kun den sidste, Aberlour 25 år, skilte sig ud, hvilket primært skyldtes den højere alkoholstyrke (51,4%), mens de forrige lå i mellem 43-46%.

En anden ting, der er værd at bemærke, er, at ingen af de 5 whiskies i nævneværdig grad besad nogle af de dyder, man ofte forbinder med Speyside - Det blomsterrige og frugtagtige. Vi talte om, at det kunne have at gøre med den mad, som vi netop havde indtaget? Vi har prøet noget tilsvarende tidligere (november 2010), hvor menuen stod på ovnbagt laks med citrus og krydderurter. Også dengang undrede vi os over den endimensionelle karakter.
I det hele taget syntes det som om, at det hele ikke var så spændende, i hvert fald kom ikke mange smagsparametre over 'Et lille anstrøg'.

En tredie ting, der er værd at bemærker, er, at betragte smagsprofilen på de to Speyburn whiskies. Vi smagte dem lige efter hinanden, og profilen er næsten identisk, blot har den 15-årige lidt mere at byde på end den 10-årige. Så selvom , der måske generelt manglede noget pga. det krydrede overtag, så fejlede det relative smagskøn ikke noget.

Så måtte vi have noget kaffe og en lækker mandelkage, og til den var Formanden i kælderen og fremdrage et par ekstra whiskies i form af anCnoc, Dallas Dhu samt Glengoyne.

Så blev klokken 1.30, og det betød gåhjemtid.

God Påske.!

 

 


Referat fra den 2. november 2018

Tema: Islay whiskies

Så var vi hos HNA, hvor vi vanen tro lagde ud med en G&T, og ganske som sådan en plejer at gøre det - Nemlig at lægge op til aftensmaden - Og den er jo en nødvendighed for at stå igennem aftenens smagning. Menuen sod på grillet (udendørs vel at mærke) lammekølle samt dejlige rodfrugter og dertil en god vin.

Aftenens tema var whiskies fra Islay, et tema som ikke vækker lige stor jubel blandt alle klubbens medlemmer, men sådan er livet også nogle gange - Og der var heldigvis ingen, der blev dårlige ;-)

Men hvis frygten var en gang bål, brand og røg, blev aftenens whiskies en behagelig overraskelse, idet der genmemgående var tale om meget nuancerede smagsprofiler (se her under  Vurdering). Det var gennemgående en behagelig smagning og pudsigt nok var den whisky, der fremstod mest "Islay'ish" faktisk Lagavulin med sin røgede, tørvede og lidt støvede karakteristika. Nu var tre af whiskierne Bunnahabhain og Briuchladdich, som heller ikke hører til de mest røgede whiskies fras Islay. Det kunne man forvente af Caol Ila'en, men den opførte sig også ganske veldresseret. Til det hører, at Redaktøren prøvesmagte den 3-4 uger forinden, hvor indtrykket var et helt andet og aggressivt Islaypræg - Så lidt ilt har gjort underværker.

Så var det kaffe- og kagetid, og vi fik en virkelig chokoladebombe. HNA har lagt sig i selen og serverer rigtig kaffe, selvom han endnu ikke har lært at drikke det selv, men det kommer nok, når han bliver ældre?

Vi holdt os pænt på måtten og blev ved de 5 stykker uden gensmagning - Og øl drak vi heller ikke, så vi har formentlig alle været disponible den efterfølgende dag.

 

 


Referat fra den 30. august 2018

Tema: Sherry lagret whisky

Denne gang var vi hos HSK, hvor vi lagde ud med en Plymouth Navy Strength Gin på 57%, så den skulle lige have lidt ekstra is og vand - Den var god, og den lagde fundamentet til middagen, der bestod af culottesteg, gemyse, bearnaise sauce og vin.

Så var banen kridtet op til aftenens tema, der var "Sherry lagret whisky" - 5 af slagsen, og ganske overraskende, at der i de første to whiskies var meget lidt sherry at spore. Den første havde en medium krop, noget sødme og svag tørverøg, men det mørke frugtige, som vi tit forbinder med (kraftig) sherrylagret whisky, var ikke til stede. Den næste i række var mere mærkelig, og nogle begyndte at tro, at her var tale om noget grapa lignende pga. den udprægede karakter af grønne æbler, hvor de øvrige karktertræk var noget sødme og lidt nøddeagtigt i eftersmagen.

Helt anderledes var det med de 3 sidste. Her var vi ovre i den tunge sherry, og de kan faktisk beskrives under ét med termer som sødme, krydret julekage, mørke henkogte frugter, rosiner, svesker , gammelt læder, cedertræ, pibetobak, mørk chokolade, kaffe osv. Nu lå de også højere i procenterne, så koncententrationen var heftigere.

Herefter måtte vi have noget kaffe, chokoladekage og is til få nulstillet smagsløgene, fordi formanden havde gjort indkøb til klubkassen, og medbragt de nye. Og hvilke nye - Heftige sherrytunge whiskies fra Glendronach. Dem måtte vi selvfølgelig smage. Og det var kraftige sager, der i smagsmæssig henseende havde mange lighedstegn med de 3 sidste fra selve smagningen, omend endnu mere udtalte. Det der primært skilte de nye ud fra hinanden var sødmen fra PX fadet og den mere tørre frugt fra Oloroso fadet, samt et bittert præg af egetræ i sidstnævnte.

Så blev det også gå-hjemtid for nogle af os. Måske resten nød nogle godnatøl inden hjemturen?

 

 


Referat fra den 23. februar 2018

Tema: Et destilleri vi ikke har smagt

Så var Redaktøren rask igen og kunne varetage opgaven fra november sidste år. Nu stod den på ølbraiserede svinekæber med rodmos og, grønkålssalat med rød pesto, ovnbagtebagte mandler, fetaost, baconstykker og indkogt ølsauce. Der skulle naturligvis drikkes øl til retten. En rigtig vinterret her på vinterens sidste fredag.

Nu skulle vi så sige farvel til vinteren og ønske foråret velkommen med nogle gode whiskies. For Redaktørens vedkommen var det en lidt lunken affære, idet han laaang tid forinden prøvesmagte sit emne og fandt ud af, at den havde nogle skarpe kanter. Men den slags kan slibes af ved lidt iltning. Så whiskien blev delt op i to store glas med masser af luft i. Det kan fungere ganske fint, hvis man bare husker at lukke låget og i øvrigt holde øje med tingene. Sådan gik det imidlertid ikke, og resultatet blev en 'whisky', der havde tabt anseelig i alkoholstyrke fra de oprindelige 56,8% til ?? - For at råde lidt bod på det, blev han nødt til at stille med én yderligere. Det passede også meget godt, for HSK kunne ikke komme, og så blev det alligevel til 5 stk.
Men de andre whiskies var nogle dejlige af slagsen. Alkoholstyrken var moderat til lav, men smagen var i top.

Vi sluttede af med kaffe og en chokoladetærte med nøddebund og is. Hertil smagte vi en Kentucky Straight Bourbon Sour Mash på 53,5% - Kraftige sager, der gav chkoladen modspil.

Fotografen forevigede herlighederne og i følge tidsstemplet på billederne, blev klokken kvart i tre, inden vi brød op.

PS: Den 'slappe' whisky er efterfølgende blevet henvist til køkkenet, hvor den kan indgå i kager og juleglögg
PPS: Og så er der stadig i omegnen af 40 destillerier, som vi endnu ikke har smagt.

 

 


Referat fra den 3. november 2017

Redaktøren, som skulle hvae været aftenens vært, lagde sig syg med et maveonde, som umuliggjorde afholdelsen endsige deltagelse overhovedet. Heldigvis trådte Formanden til, og det blev til en god aften med udsøgt ‘Pizza’ og rødvin .

Der blev prøvet nogle gamle kendinge, nemlig Longrow, Bowmore og Bunnahabhain.


Referat fra den 14. juli 2017

Tema: Kvaje-  og klubwhiskies

Denne gang var vi hos Fotografen, hvor der blev disket op med en rigtig herrebøf og en spændende salat. Og som rigtige mænd sluttede vi af med en grillet pølse - Rødvinen var god og kraftig.

Og så skulle vi have noget whisky, og det var en billig omgang for nogle af medlemmerne al den stund, at hhv. HSK og FRN havde forbrudt sig imod klubbens skrevne regler. Men det blev der rådet bod på, og sammen med 2 af de nyindkøbte klubwhiskies blev det til 5 i alt.
Smagerækkefølgen blev fastlagt som vanligt, hvilket gav en overraskelse med den allerførste whisky, der var en kraftig sag på 57.4% - De to følgende var på hhv. 46% og 40% - En lidt omvendt rækkefølge kan man sige, når man tager procenterne i betragtning. De to sidste gav sig selv med den kullede Longrow og den sherrytunge Glendronach.

Nogle af klubbens medlemmer, har problemer med at få tømt de flasker, som hen ad vejen bringes med til vores smagninger. Det forårsager så væskeophobninger (tænk at det kan være et problem?). Det blev derfor bragt i forslag, om vi kke kunne have 'gamle' flasker som tema.
Jf. klubbens regler er der intet til hinder for dette, blot det er accepteret af alle klubbens medlemmer (altså en dispensation). Det er værten, der bestemmer aftenens tema, så det er muligt at foreslå en genbrugsaften. Vi bruger det f.eks. som eftermiddagstema, når vi er på weekenddtur - Blot skal/kan det ikke være et krav, at det skal være noget vi tidligere har haft med.
En supplerende løsning kan være, at den aktuelle vært sætter alle sine åbne flasker på bordet og åbner for en spotsmagning, når aftenens tema er afsluttet.

Vi sluttede af med en lækker Fragilité og kaffe og lidt eftersmagning - Især Glendronach'en var i høj kurs, med dens intense og fyldige sherrytone.

 

 Referat fra den 7. april 2017

Tema: Glen..xxxx

Denne gang var vi hos Formanden i det nybyggede hus. Et dejligt sted, der serverer god mad. Vi startede med svampesuppe (kantareller var det vist) samt noget godt brød. Dernæst Culottesteg og rodfrugter - En god rødvin supplerede herlighederne.

Og så kom vi til den alvorlige afdeling, nemlig indtagelse af god whisky - Og hvad er nu det. HSK har glemt klubbens glas, og det koster jf. klubbens regler en ekstra flaske næste gang. Og det stoppede ikke her - HSK medbragte desuden den samme flaske 15 års Glen Garioch, som han havde med i 2002. Har man tilstrækkelig med humor, kan man hævde, at den nu er 30 gammel og dermed ikke den samme. Men sådan spiller klaveret ikke, og det koster endnu en ekstra flaske. HSK og FRN ror lidt i samme båd al den stund, at FRN også skylder en ekstra flaske fra sidste møde (se referat fra oktober 2016).

Smagningen startede med en irsk whiskey, som Formanden havde i gemmerne. Den smagte glimrende, men den kunne ikke løbe fra sine irske aner - Den mindede lidt om en Black Barrel Single Grain, som vi smagte for år tilbage - Med en vis lethed, tørhed og præg af egetræ.

Smagen af den 15-30 årige Glen Garioch var lidt af en prøvelse. Den smagte endnu mere af sæbe (lavendel) end den Bowmore, som formanden medbragte tilbage i 2010. Spøjst at den har kunnet tage denne retning, men måske er der én eller anden,  der er kommet til at hælde lidt sæbevand i flasken i den tro, at det var et rengøringsmiddel?

Vi sluttede af med et drøn af en chokoladekage med vaniliecreme og friske bær.

PS: Formanden påtog sig opgaven med at købe nye klubwhiskies. Måske bliver temaet på næste møde en gratis omgang for nogle af os. 1 stk. fra FRN, 2 stk fra HSK og 2 stk. fra klubbens beholdning?

PPS: FRN har det sidste års tid vist gode evner til at tage billeder, så det er naturligt, at han får overdraget rollen som klubbens fotograf.

Glen Garioch er ikke med på billedet, da HSK var taget hjem, inden fotografen fik taget et billede. Den kan imidlertid ses nederst på denne side.

 


Referat fra den 28-30. oktober 2016

Tema: +18 år, noget fra skabet samt klub whiskies

2016 har været et sløvt år, al den stund vi kun har mødtes én gang, hvilket ikke er sket siden år 2000 - Når det så er sagt, lagde vi fra land med manér.

Turen var denne gang henlagt til Hårbølle på Møn, og det var et ganske dejligt sted, omend det alrig lykkedes os at finde sauna'en ;-))  Men ellers var der masser af plads, frisk luft, tæt på havnen og en fin udsigt til Falster på den anden side af sundet.

Efter en stærk thai fiskeret med et strint vin skulle vi i gang med aftenens smagning under temaet "+18 år". Blindsmagning som sædvanlig og hvilken dejlig oplevelse. Super gode whiskies alle som én. Efter udpakningen afsløredes det imidlertid, at arrangerøren (FRN) havde 'glemt' aftenens tema, selvom han endda få dage foriden havde instrueret HNA i det. Den slags straffes hårdt, og FRN er pålagt opgaven at medbringe en ekstra flaske til næste møde ;-)
Aftenens whiskies var forrygende, og vi tilstrækkelig euforiske til at vi tog en ekstra smagerunde, og det var ikke små dramme, der kom i glassene, hvilket kan ses af væskestandene i flaskerne. Resultatet blev, at der ud over os 5, også var en del tømmermænd til stede den følgende dag. FRN var imidlertid træt og gik tidligere i seng end os andre, så han undgik besøg af  'håndværkerne'. Han havde endda resourcerne til at løbe en tur den følgende morgen.
Noget manglede imidlertid sidst på aftenen: Kaffe, kage, slik, chips eller bare et eller andet, der kunne ligge godt i maven. Vi må konstatere, at 4 review'ere på den aktuelt fremlagte plan ikke var tilstrækkeligt til at sikre imod, at vi sad og vansmægtede. 'Room for improvement' som man siger visse steder.

Som antydet ovenfor blev næste formiddag lidt af en sløver. HNA reddede morgenmåltidet ved det, at han havde medbragt noget expresso nescafé, og HSK fremtryllede en dejlig morgenmad/brunch med alt det, som sultne mandfolk ønsker sig. Efter lidt hvilen ud gik vi en dejlig tur i et kraftigt blæsevejr. Men solen var fremme, himlen den var blå (fuglene sang vist også), og vi trådte op på den store kulturelle klinge og besigtigede de flotte kalkmalerier i Hårbølle kirke.

Vi måtte ærligt tilstå, at lysten til at drikke whisky igen om eftermiddagen ikke var kolossal stor. MEN den går ikke, så selvfølgelig dækkede vi bordet igen med friske glas, og efter en god frokost var vi klar igen. Det er muligt at drammene ikke var så store, som de plejer at være, men vi holdt fanen højt og stod det igennem. Temaet var som det plejer lørdag eftermiddag - "Frit valg fra skabet", blot at der er tale om skotsk single malt.

Resten af eftermiddagen blev brugt på forberedelse til aftensmaden, læsning og afslapning. Pudsigt nok er 'rygøvelser' blevet en populær beskæftigelse for flere af medlemmerne. Der blev også tid til en lille gåtur ned til havnen, hvor vi så solen gå ned over Falster. På vejen tilbage til huset fandt vi en have med den største samling af rød fluesvamp, som nogen af os før har set. De var ret flotte, én af dem kan ses på billedet nederst i højre hjørne.

Finaleaftenen, lørdag aften, startede med en forret på forskellige svampe (dog ikke den røde fluesvamp) og en god rødvin. Efterfølgende var der okseragout/straganoff med flere svampe og tomater samt stegte kartofler - Og mere god rødvin, omend vi var påpasselige med indtaget. Der var mere at gøre denne aften.

Teamet var klubwhiskies. Formanden havde medbragt alle ni flasker, og vi gjorde det således, at vi valgte hver én til smagningen. Og det blev endnu en gang en super god smagning, hvor den yngste whisky var 22 år gammel og den ældste 32 år gammel.

HNA havde fremstillet en dejlig tiramisu, og sammen med en god kop kaffe rundede vi aftenen af.

Næste formiddag præsterede HSK endnu engang en solid morgenmad/brunch, hvorefter vi gjorde rent og vaskede op. Mens vores klubglas var i opvaskemaskinen, giv vi en tur ned om havnen og igen forbi de omtalte røde fluesvampe.

PS: Den opmærksomme læser/kigger vil notere sig, at der på billederne neden under er to flasker med udsædvanlige propper. Det er FRN, der eksperimenterer med alternative lukkesystemer.

 

 


Referat fra den 18. december 2015

Tema: Islay

Så blev julen ringet ind hos HNA. Flot klaret at vi alle kunne komme så tæt på jul. Vi fik en dejlig argentinsk forret bestående af kogt oksekød, som efter at være afkølet langsomt, havde trukket i en god marinade. Efterfølgende var der en perfekt stegt lammekølle med ovnbagte rodfrugter - Og ikke at forglemme vinen, en dejlig Malbec fra Argentina. Sådan - Så var vi klar til aftenens tema, som var Islay.

Whiskyerne blev skænket, og det var med lidt undren, at vi måtte konstatere, at med undtagelse af én whisky, havde de andre ud fra 'næsen' alene ikke den forvendtede Islay karakter af tørv og røg. De virkede derimod frugtagtige og blide på en måde, som vi mere forbinder med Speyside. Men de skulle jo smages, og den første overraskede vel nok, da den kom i munden. Den sparkede fra sig med 56.8% - sjovt nok var den vurderet som den blideste via duften alene. Men afgjort stukket sammen af gode sherryfade.
Ellers må man sige, at de fire første var, hvad man kalder 'designer whiskies', hvilket er karakteriseret ved specielle flaskeformer- og farver, kaldenavne og endelig af typen NAS (Non Age Statement). Det kan man mene om, hvad man vil, men 'onde tunger' hævder, at det er destilleriernes måde at sælge dårligere kvalitet til højere priser på - Men som altid er det i sidste ende forbrugeren, der bestemmer.
Formanden havde medbragt en Laphroaigh fra klubskabet, så vi var sikret en 'rigtig' Islay whisky inden kaffen, og den dejlige chokoladekage.

Vores vært har som enkelte andre i klubben vanskeligt ved at få konsumeret den whisky, der købes ind igennem årene. Så det hjalp vi med til at gøre noget ved. HNA fremdrog en Ardbeg (sidste smagt 11/2002). Den gang nød den ikke anerkendelse, men det gik fint nu, hvor vi er blevet vant til de stærke sager - Og den var heldigvis ikke blevet ringere med tiden. Sluttelig fandt han en kraftig sherrylagret Strathisla frem (sidst smagt 07/2007 ). Selvom den kun var på 40%, slog den virkelig igennem via den kraftige sherry - Stadig en rigtig lækker whisky.

Så det blev til 8 whiskies, og klokken nærmede sig 2.30 før vi kom ud af døren.

Bowmoren er ikke med på billedet, da HSK nåede at smutte inden fotografen fik taget et billede.

 


Referat fra den 14. august 2015

Tema: Campbeltown

Så var vi hos Formanden, hvor den stod på havevandring og laaaaaaaaaangtidsstegt oksehøjreb. Men den var værd at vente på. Den var rigtig smagfuld og lækker med stegte kartofter, grøn salat, hjemmelavet bearnaisesovs og med en skøn rødvin til.

Og så til aftenens tema, som Redaktøren var en lille smule betænkelig ved. Springbank slipper MANGE forskellige aftapninger fri, men desværre også af varierende kvalitet. Men der var ikke noget at komme efter her. Tre styks Springbank og to styks Longrow.

Og her blev det sjovt, da vi kunne smage en væsentlig forskel på de to Longrows, der var nøjagtig ens. Vi er vel nok dygtige ;-) Det skal retfærdigvis nævnes, at vi lige havde smagt en Springbank i mellem de to, og at alle var cask strengt versioner. Men det sjove er også, at hvis vi kigger på vores vurdering af smagsprofilen, ja så er de faktisk påfaldende ens med undtagelse af Røg 2,3/1 og Tobak 1,2/0,6 - Vi har ikke ramt helt skævt!
En super smagning, hvor vi ikke kunne udpege aftenens bedste - De var super gode allesammen.

Efter kaffe, chokoladebrownies og frugter, måtte vi naturligvis smage de to Longrows igen. Denne gang var de selvfølgelig meget ens, omend vi mente, at der var en marginal forskel, hvilket heller ikke er umuligt, set i forhold til hvorledes, at de kan have været opbevaret. Det minder i øvrigt om én af de førte gange, vi mødtes, hvor vi kunne smage forskel på to ens 12 års Highland Park, men den gang var der også en Benromach i mellem.

Efter disse udskejelser mente Formanden, at vi trængte til at få vasket munden, så han satte sin berømte Bowmore (blå lux) på bordet. Den var omend endnu værre end sidst, vi smagte den.

 


Referat fra den 10. april 2015

Tema: Et destillleri, som vi ikke tidligere har prøvet

Denne aftens menu var stegte ørredfileter med couscoussalat, pesto af græskarkerne og koriander samt friskbagte flûtes (tøsemad som Redaktørens hustru sagde), men det faldt i god smag - Måske fordi vi lidt tøsede, eller simpelthen bare fordi vi har et åbent sind?

HSK måtte melde afbud, men Formanden tog et par klubflasker med, så vi ikke manglede noget der. Den ene af dem var en gammel Springbank. Den har været åben siden februar 2008, og der var kun en lille sjat tilbage, så det var på tide at få den drukket. Den havde tydeligvis også mistet pusten og smagte lidt støvet.

Ellers startede vi med en appetitvækker i form af en Mackmyra Bruks - En blid og stille sag, der lagde bunden til de efterfølgende. Vi besluttede os for at smage whiskierne i den rækkefølge, som de var hældt op i, og det resulterede skægt nok i, at vi sluttede med en 40% efter at have nappet 3 stk. cask strength. Den sidste Glen Deveron gjorde det faktisk fint pga. anderledes smagsprofil, men det var tydeligt at mærke, at den var vandet ned.
Sjovt at se hvorledes smagsprofilen for de 4 første whiskies ligger tæt op ad hinanden.

I øvrigt en sjov detalje i relation til aftenens tema og så den omtalte Glen Deveron. Fordi vi har faktisk smagt whisky fra det destilleri tilbage i maj 2012, men under navnet MacDuff. Det er nemlig sådan, at destilleriet går under begge navne - På en måde så destilleriets egne aftapninger får navnet Glen Deveron, mens uafhængige aftapninger går under navndet MacDuff. Den havde FRN vist ikke lige set komme!? (eller os andre for den sags skyld).

Så blev det tid til kaffe og Maikens fremragende kage fyldt med chokolade, nødder og marcipan - Sammen ned en klat vanilieis kan det ikke gå helt galt. Dertil en lækker sherrysag fra japanske Karuizawa.

 

Vi sluttede af med en "Early Bird" fra bryggeriet Fuglsang og Pink Floyd for fuld udblæsning, men så nærmede klokken sig også halv tre.

 


Referat fra den 15. november 2014

Tema: Det samme som i 1999

Ja nu er det såmænd 15 år siden vi mødtes første gang til en privat smagning - Utroligt som tiden går?

Denne gang var det hos FRN, og vi lagde os med det samme i overhalingsbanen med indtil flere G&T's, og så var banen kridtet op til oksemørbrad med sunde grønne ting til samt en god rødvin.

Og så til whiskyen. Temaet var valgt til at præsentere de samme 5 destillerier som for 15 år siden, og det måtte gerne være den samme flaske. Dette tog HSK helt bogstaveligt, hvorfor han medbragte præcis den flaske, som han også havde med den gang (hvordan bærer man sig ad med at gemme en whisky i så mange år?). Man kan på en måde sige, at den var 30 gammel - 15 år på fad og 15 år på en brudt flaske ;-) Væskestanden var meget begrænset, og det var med bange anelser, at vi gik om bord i den. Og de bange anelser blev til virkelighed. Den smagte besynderligt - Som at bide i et grønt blad? For første gang i klubbens historie bidrog vi alle til fylde i skylleskålen.
Det skal dog nævnes, at HSK havde haft betænkligheder ved at medbringe de, hvorfor han også medbragte en svensk Macmyra Special '06. den faldt i god smag. De kan virkelig lave god whisky dar borta.

For de andres vedkommende delte de sig ligesom i to lejre. Glengoyne og Springbank i lette ende  og med Benromach og Ardbeg i den tunge ende både mht. til alkoholstyrke og smag.

Billederne til højre er taget med 15 års mellemrum.

Efter første runde var der kaffe og lækker chokolademousse, og så var det tid til spotsmagning hen over flaskerne. Den skarpe iagttager vil bemærke, at der var mere synk i flaskerne denne gang end for 15 år siden - Måske er vi blevet mere robuste (eller fordrukne, alt efter hvordan man vælger at se på det ;-)

Intet møde uden øl, og nu er juletiden jo ved at nærme sig, så vi smagte forskellige juleøller.

Og så blev klokken ellers mange, og der er nok andre end redaktøren, der er trætte i hovedet den efterfølgende dag?

 


Referat fra den 4. juli 2014

Tema: Islay

Efter 5 måneder uden whiskysammenkomst mødtes vi hos HSK, hvor vi nappede en G&T ved springvandets plasken. På madsiden stod den på wienersnitzel med hele inkl. de salte sild, som ikke rigtig talte til de kræsne ganer. Måske er det noget, der hører den ældre generation til (altså dem over 70 år?).

Temaet var Islay, og vi blev ikke snydt for et par Bowmores. Den ene "White Sand" var en dejlig whisky uden noget af den sæbe, der i en periode har præget Bowmore. Den anden havde stået åben i en del år, og der var kun en sjat tilbage. Den duftede og smagte underligt, og for de flestes vedkommende røg den i skylleskålen. Et af de sjældnere eksempler på, hvordan det kan gå ned ad bakke med en whisky, der står åben for længe.
En Caol Ila, der med sine 28 år stadig var kraftig og potent, samt to nye destillerier i klubben, nemlig Kilchoman og Port Askaig. Førstenævnte er en relativ ung whisky, domineret af tørv og kul. I øvrigt interessant at se, hvorledes Bowmore adskiller sig fra de andre whiskies ved det, at der er spor af blomst, frugt, malt og nød.
Der var også en Nikka Pure Malt, som nogle af os varmede op med inden vi gik i gang med Islay.

Efter whiskyerne spiste vi en superlækker bombe af nøddekage med is til. Den lå godt i maven. Ved 24-tiden brød vi op i god ro og orden uden den ædvanlige øl. 

 


Referat fra den 28. februar 2014

Tema: Ardbeg

I dag besøgte vi HNA bag kærret, og havde det være en lys sommeraften, kunne vi såmænd have medbragt medestængerne - Meget idylisk.

HSK blev desværre forhindret i at komme, så vi måtte klare os selv, og det gik da også fint. Efter den obligatoriske G&T serveredes oksefilet, rodfrugter og dejlig argentinsk rødvin, der lagde en god bund til aftenens røgede tema. Mod sædvane havde værten tilladt gengangere, hvilket resulterede i en gensmagning af Uigeadail, som vi husker fra 2008. Denne gang var det den samme, som altså havde været åbnet i 5½ år, og den var oppe imod en nyåbnet flaske. Der var naturligvis mange lighedspunkter, men den nye var tydeligvis mere frisk, og f.eks. fornemmelsen af chokolade mere tydelig.

Ellers var der to 'nye' på bordet i form af "Almost There" samt "Corryvreckan". Førstnævnte virkede ung (på trods af de 9 år) og ret umoden, mens sidstnævnte var en lækker sag og nok aftenens bedste.

Efterfølgende serveredes (pulver?) kaffe i stempelkande (end ikke 5 Islay whiskies kan skjule det) samt en lækker kage (kan anes på billedet) med en god bund og chokolade mousse.

Vi talte om, at vi i år har ægte 15 års jubilæum, dvs. 15 år siden, at vi holdt den første smagning i privat regi. Det kunne evt. markeres ved at medbringe whisky fra nøjagtig de samme destillerier som dengang. Vi var også lidt inde over en sommerhustur, og FRN påtog sig opgaven at undersøge mulighederne for at låne det vante hus.

 


Referat fra den 15. november 2013

Tema: Highland Park

Denne aften var hos formanden. Der var sygdom hos den bedre halvdel, men området var lovet smittefrit via rigelige mængder af mad og drikke. Og det holdt stik. HEB er kendt som en gourmet, og han kræsede op med en lækker forret samt velhængt oksekød og whiskysauce (Glenmorangie).  Og rigeligt med god rødvin fra Australien.

Smagningen 'startede godt', idet vi ikke havde vores klubglas. Det betød et enkelt glas pr. mand, hvorfor vi ikke kunne bestemme smagerækkefølgen som vanligt via duften. Men det gik fint alligevel. Vi valgte de med lavest alkoholstyrke først, og det viste sig at et glimrende valg - Og formentlig det, vi alligevel vile være nået frem til.

Temaet var Highland Park, og det gav anledning til at gensmage vores 25 års klubwhisky. Interessant fordi 2 medlemmer ikke havde smagt den, og fordi det ville spændene om den fik samme vurdering som sidst. Det gjorde den ikke. I grove træk kan man sige, at der fandtes mere røg, medicin og vinøsitet men mindre Tobak og frugt (her snakker vi om kategorien 'mindre antydning'). Alt i alt syntes vi, at  den smagte bedre end sidste gang, men at den stadig ikke levede op til en pris på 1300-1500 kr.!

Ellers var det 4 uafhængige aftapninger mod 2 fra destilliriet. Director's Cut faldt på en måde helt ud, da der intet 'traditionelt' Highland Park var at spore, men derimod en typisk Caol Ila. Blackadders var nok den, der minde mest om en HP fra de gode gamle dage, mens McDavid tog flest kegler for velsmag. Atter en gang spændende at prøve de utallige variationer, der kan være over samme destilleri!

Så kom 'a damned good cup of coffe' som special agent Cooper sagde i Twin Peaks, og dertil en hjemmelavet chokolademouse, som kokken selv ikke var tilfreds med, men den smagte dejligt. Der blev desuden disket op med flere slags grapa, en rom og en lækker portvin. Der blev plads til spotsmagning og et strint øl til sidst, men så var klokken også 03:30 - Mon ikke flere af os tog en slapper den næste dag.

Vi var enige om, at vi uværligt bliver ældre, men derfor behøver vi ikke føle os gamle. I hvert fald ser det ud til, at vi er blevet mere langtidsholdbare med alderen! 

Iøvrigt er vi igen fuldtalligt, idet HNA er vendt hjem fra det fjerne østen.

 


Referat fra den 16. august 2013

Tema: De 5 regioner

Så var vi hos Redaktøren, hvor den stod på grillet flæskesteg - 2.4 kg til 3 mand, idet FRN var til jubilæumsfest og HNA endnu ikke returneret til DK. Sidstnævnet er tilbage i aktiv status ultimo september, og så er vi fuldtallig igen. Ved at spare på salat og brød lykkedes det os at spise det meste af stegen ;-))

Vi skulle en tur rundt i de skotske regioner, og det lykkedes. De tre første Dallas Dhu, Springbank og Glenkinchie havde alle nogle fællestræk koncentreret omkring blomster og frugter. Nok lidt overraskende med den 18 års Springbank, der ikke mindede om en karakteristisk  Springbank (tappet for år tilbage) - Der er nok sparet på sherryfadene?
Et af aftenens højdepunkter skulle være den nyeste klubwhisky, nemlig en 25 års Highland Park. Den skuffede os alle. Ikke at den var dårlig, men i forhold til den 25 årige (50.7%), som vi smagte på Nokia, har den nye (45.7%) slet ikke den samme forrygende karakter. Hvad sker der på Highland Park med deres 25 årige? Først aftappet ved 50.7%, så ved 48.1% og nu på 'sølle' 45.7% - De ligner noget af en malkeko, hvor yveret skal gøres større og større :-((
I hvert fald gav den anledning til valg af tema til næste møde. Godt at slutte af med en super lækker Caol Ila.

Efter whiskyen var der kaffe og banankage samt en ekstra whisky i form af en rigtig sherry bombe fra Glenrothes. Snakken gik til kl. 03, så der blev også plads til en Pale Ale fra Ølfabrikken.

 


Referat fra den 1. marts 2013

Tema: Highland

Så var vi hos FRN, hvor der blev disket op med lækker mad og vin. Hovedretten var lammeculotter (eller var det cuvetter?), med bagt kartoffelmos samt en salat med rødbede og fetaost. Hertil en særdeles lækker rødvin.

Så kom vi til selve smagningen, hvor temaet var Highland. Og havd sker der så? Jo såmænd at vores glimrende vært byder på en Glen Grant, der som bekendt er fra regionen Speyside! Nu hævder værten så, at Speyside også er Highland, hvilket indeholder en grad af sandhed - Dog ikke i whiskyverdenen, hvor Speyside er en selvstændig region i Highland. Lige som Frederiksberg er det i København.
Dernæst søger værten bevis i vores listning over smagte whiskies, og her er ganske rigtig en fejl, som siger, at en tidligere Glen Grant er fra Highland. Meeeeen efter 15 år i en whiskyklub, burde man så ikke kende regionerne? Og mon ikke FRN har en kvajewhisky med næste gang?  ;-)

Formanden medbragte en kvajewhisky (Auchentoshan) pga. af en kvajer på sidste møde, og den lærte os endnu engang, at Lowlands ikke blot er kedelige sager. Ellers var der 5 gode whiskies, der på sin vis havde mange fællestræk til den søde, blomsteragtige og frugtagtige side.
Vi benyttede lejligheden til at tømme en Glen Grant klubwhisky, og Redaktøren måtte love at finde en erstatning, når det en dag kommer over ham.
Bagefter var der kaffe med hjemmebagt kage, hjemmerørt nougatcreme og druer. Og så bød værten os på noget japansk sprøjt, Awimora fra Okinava - Uha uha det mindede os om en styg Mekong whisky fra Cambodia, som HNA en gang havde med.
Der blev også plads til lidt spotsmagning, men vi sprang Elefantbajerne over denne gang.

Dette var vores smagning nummer 40 i privat regi, og i den tid har vi smagt 261 whiskies, heri blandt 207 forskellige whiskies. Inklusiv et par Grains, et par Vatted og et par japanske. Ikke så ringe endda, og når vi tænker på, at der fortsat er ca. 50 destillerier, vi endnu ikke har prøvet, ja så er der nok at gå i gang med ;-)

 


Referat fra den 28. september 2012

Tema: En Ø-whisky, som vi ikke har smagt

Vores udstationerede medlem HNA kom en tur forbi, og vi var for første gang samlet allesammen siden marts sidste år - Hyggeligt.

Temaet var Ø-whiskies, som vi ikke tidligere har smagt, og det blev ikke til særligt røgede sager. Smagerækkefølgen, som vi valgte var lidt atypisk, idet Scapa'en med sine 61% blev valgt som starter - Det grundet dens blide duft. Omvendt blev "The Laddie TEN" valgt som sidste ud fra en markant duft af 'sure tæer'.  Ganske morsomt da netop denne Briuchladdich er en unpeated version på blot 46%. Men sådan er der så meget, når kloge hoverder sætter sig sammen.
Der blev også lejlighed til at smage Cadenhead's nye Duthies serie i form af en sherry lagret Tobermory.

Og så var der Formandens Bunnahabhain, vil man med et blik på mødet i februar tydelig se, at netop denne whisky var på programmet den dag. Synd for Formanden, men godt for os andre, da vi se frem til en 'kvajewhisky' på næste møde ;-)

Ellers sørgede HSK for god beværtning med velstegt culottesteg med tilbehør, samt tærter og god kaffe fra kaffomaten.

 


Referat fra den 11-13. maj 2012

Tema: Whiskies fra et destilleri vi ikke tidligere har smagt, noget fra skabet samt klub whiskies

Så var det igen weekendtur i Dronninge Mølle. Vejret var varmere end sidst, men til gengæld var vi lidt uheldige lidt regn den ene dag.

Vi startede med en lækker Pigvar tilberedt af formanden og med en god hvidvin som supplement. Fisken var så stor, at den fyldte en hel bradepande. Derefter skulle vi smage noget whisky, og aftenens tema var et destilleri, som vi ikke tidligere havde smagt (vi har indtil nu smagt whsikies fra 76 forskellige destillerier). Vi havde på forhånd besluttet, at vi kun skulle smage 4 whiskies, men de kom alligevel 2 klub whiskies til, men til gengæld holdt vi os fra øllet. Vi hade ikke behov for natmad denne aften, men redaktørens kage måtte en tur på bordet.

Lørdag morgen var vi relativt tidligt oppe (faktisk er vi efterhånden blevet en flok nattissere), og den stod på morgnmad/brunch inden en frisk gåtur i småregn til Hornbæk. For at det ikke skulle være lægn ville Formanden og FRN ud at løbe, da vi returnerede. Imens mediterede HSK og redaktøren.

Efter frokost med øl blev det tid til anden lørdagens første smagning, hvor der var frit valg på alle hylder, blot det var en maltwhisky. Vi havde snakket lidt om, hvorvidt vi skulle droppe eftermiddagssmagningen, men vi har i stedet valgt at skære ned på øllet, hvilket er en god beslutning. Der er ikke noget som en 'lille bim' en lørdag eftermiddag. Efter smagningen gik FRN og Redaktøren en tur ned til vandet, og denne gang var vejret klart og solen skinnede - Et flot syn med Kullen i det fjerne.

Aftensmaden startet med Kinarejer på salatbund, men nan-brød og hvidvin. Imens hovedretten dvalede var vi en tur i sauna, og svede gammel sprut ud af blodet. På en eller anden måde bliver man altså træt af at være i sauna, men da vi havde spist oksefileten med grønne asparges, kartofler og et par flasker god rødvin, var vi klar til aftens smagning, der var klub-whiskies. Det skal for en god orden bemærkes, at på daværende tidpunkt var planen skredet med 2 timer!?! Her i blandt var 2
Laphroaig's, som vi ikke havde smagt før. Vi er efterhånden ved at blive glade for dette destilleri, blot det er fra uafhængige aftappere.

Vi sluttede af med kaffe og kage samt et par efterbrændere. Grunden til disse var, at vi havde talt om, hvad der efter størst sansynlighed ville give eftersmag næste morgen - En røget eller en sherrytung whisky. Det måtte narturligvis efterprøves, og konklusionen blev vist, at det var sherry whiskyen, der overdøvede en
Laphroaig.

Det viste sig denne aften at Formanden og Redaktøren, der ikke hører til de langtidsholdbare, denne aften holdt fanen højt og først kom til køjs ved 2-tiden. Efter at have rydet op vel at mærke ;-))

Sørdag morgen stod den igen på morgenmad/brunch. Der var tydelige spor efter de sidste dages strabadser, men vi klarede både mad og rengøring.

Vi huskede endda, at det var 'Mors dag', og konerne skulle da have en buket blomster.

 

 Referat fra den 24. februar 2012

Tema: En whisky, der begynder med 'B'

Denne gang var vi også kun tre, idet HSK havde lagt sig med influenza, Men vi var ikke i underskud for whisky af den grund.
Vi startede godt med super lækker mad begået af Formanden med stærk assistance af fruen i huset. En ret, der gjorde linser populære blandt folk, som ellers ikke er til den slags. Men sådan er det med så meget - Blot det er ordentlige varer og ordentlig tilberedt, så smager det.

På whiskysiden trådte Formanden ind med den whisky, han skulle have haft med sidst - Nemlig en Inverleven. Desuden blev der suppleret op med en Caol Ila fra klubkassen.

Desserten var en kraftig chokoladesag med nødder og rosiner oven på. Det skærpede appetiten yderligere så vi måtte igen i klubkassen, og vi smagte yderligere 2 stykker. Så 7 ialt - Ikke så ringe endda. Vi opdagede ved samme lejlighed, at vi har to flasker Laphroaig, som vi endnu ikke har åbnet!

Vi snakkede om at tage en sommerhustur i starten af maj - Så lad os se, om huset er ledigt?

 


Referat fra den 4. november 2011

Tema: Lowlands

Sidste møde i året 2011 blev i en reduceret udgave, idet HNA er overgået som passivt medlem de for næste tre år, og Formanden pga. indbrud på residensen måtte blive hjemme og få orden i forholdene.

Da det var J-dag, var det nærliggende at servere julemad bestående af flæskesteg, rødkål og brun sovs - Dertil juleøl fra det norske bryggeri Nøgenø - En særlig kraftig bryg, der står fortrindligt til rødkål og sovs. Et lidt uvant traktement, men det blev godkendt pga. den sprøde svær.

Temaet var med en vis modvilje whiskies fra Lowland destillerier. Modvilje fordi der hersker en vis skepsis overfor de der lokaliserede sager (få destillerier, lidt kedelige, anonyme osv.), og så er der kun to aktive destillerier, hvilket gør det lidt sværere (?) at finde noget godt.

Temaet blev overholdt og bød på Bladnoch, Inverleven og Auchentoshan. De to førstnævnte havde mange 
lighedspunkter, men Inverleven (ved kun 40%) havde alligvel noget distinkt over sig, og med en lækker lang ogfyldig finish. Bladnoch'en (51.5%) havde en svær bestemmelig næse, men smag og finish var OK. Auchentoshan (Three Wood) skilte sig ud ved at have en gennemgående karakter af vådt frønnet træ. En karakteristik, der findes i gamle whiskies (i 30'erne), der har lagret på sherryfade. Det viste sig så at være en yngre sag - Muligvis delvis lagret på små fade siden træet kan have så stor indflydelse.
Vi skulle have 5 whiskies, så der blev suppleret med en Karuizawa og en Caol Ila (til at tage den grimme smag af Lowlands ;-)). Sjovt at konstatere, at Karuizawa'en havde mange lighedspunkter med Lowland whiskierne.

Kaffe og kage skulle der til. Det blev Maikens hjemmelavede jule-æblekage lavet af frugter fra haven. Og så skulle der høres musik. Og det gjorde vi så i 1½ time. Alle mulige gamle skiver som Joe Cocker, Lisa Ekdahl, Sort sol, Mike Oldfield og Sting. Og det kunne næste morgen (ved at se på indstillinge af volumenkontrollen) konstateres, at vi spille MEGET højt. Musikken blev akkompagneret af noget Sort Guld øl.
 

 

 

 

 

 


Referat fra den 5. august 2011

Tema: Whisky fra Islay

Denne gang lagde FRN hus til - Med udsigt til søen samt sporadisk solskinsvejr. Lækker mad med en forret bestående af gedeost ristet på brød  med rosmarin - Med lidt akaciehonning over var det en skøn mundfuld. Selv HSK, der ikke lider gedeost syntes godt om det. Bagefter grillet laks med blommesalat og flutes.

HNA kunne desværre ikke deltage, så det blev 'kun' til 4 whiskies. Der var to bunna's, og de skilte sig markant ud fra de to næste Laphroig og Smokehead (der med meget stor sikkerhed også er Laphroig). Citat fra Juul's hjemmeside: "Hemmelig single malt fra Islay med stor South Islay røg karakter". Som bekendt er det sydligste aktive destilleri på Islay nemlig Laphroig.
De delte da også denne kraftige røgede og kullede smag, der er karakteristisk for Laphroaig. I modsætning til de to Bunna's, der var  langt mere blomster og frugtagtige og med en meget svag ø-karakter. I øvrigt interessant  hvor fælles smagsnoter disse to havde på trods af at der var tale om en destilleriaftapning imod en single cask aftapning fra en uafhængig aftapper. Ligesom der var 20 års fadlagring til forskel.

Så det var på mange måde en lidt atypisk Islay-smagning.

Bagefter var der kaffe samt en fed og lækker chokoladekage. Den kage lagde og godt lag i maven, så det lagde og til en spotsmagning. Men så skulle HSK også hjem for der ventede en fødselsdag den kommende dag (han har en stor familie). Vi tre andre derimod holdt ud og sluttede af med en tår øl. Vi er ved at komme efter det igen efter et par sløje år.

Redaktøren glemte at tage et billede af aftenens flasker, så vi må nøjes med, hvad der nu kunne finde på nettet.

 


Referat fra 25-27. marts 2011

Tema: Uprøvet destilleri, Røg og damp - Tjære og tørv, Klubwhiskies

Så blev det en weekendtur i sommerhus i Nordsjælland - Med 3 smagninger på programmet.  Stakkels HNA lagde sig syg hjemme om fredagen, men han havde heldigvis kræfter til at komme lørdag eftermiddag.

Formanden startede op med store saftige koteletter,  risotto og rødvin, og det lagde en god bund for den efterfølgende smagning, hvor temaet var 'Et destilleri som vi endnu ikke har smagt i klubben'. Det er et af den slags temaer, der er med til at brede whiskyhorisonten ud, da ingen af os kan sige sig helt fri for at have en tendens til at vælge de kendte (og sikre?). Selvom HNA var hjemme blev det alligevel til 5 whiskies, idet FRN havde 'en hænger' med :-))
Så skete noget usædvanligt. Vi blev sultne og anført af formanden blev der blæst til angreb på køleskabet, og halvdelen af næste dags frokost blev konsumeret. Faktisk var vi så desperate, at vi forgreb os på en plade chokolade, der lå i et skab. Det var vist nok pga. en manglende kage til aftenkaffen, så fredagskage må ind i sommerhus templaten.

Vi vågnede tidligt lørdag morgen - Vist nok ved 6-tiden - Ja nogle skulle allerede op og tisse ved 5-tiden. Selvom der var et ledigt værelse, skulle formanden og HSK alligevel sove i arm i det store værelse, og HSK fik motioneret mundlæderet kraftigt (og formanden ørene), imens redaktøren forsøgte at koncentrere sig om 'det næste skaktræk'. Men dygtige som vi er til at holde tidsplaner, stod der morgenmad på bordet kl. 9 præcis ved morgenkok HSK.
Derefter var det tid til den rituelle gåtur til Hornbæk havn - En tur på vist nok 10-12 km. Som alle de andre gange var vi utrolig heldige med vejret denne lørdag middag. Solen stod højt og udsigten mod Höganæs var usædvanlig klar. På hjemvejen måtte vi ind i Dagli'Brugsen og proviantere lidt ekstra frokost, noget kage samt en plade chokolade til husets ejer.

Eftermiddagssmagningen var tilladte gengangere i ø-genren . Én af disse var en Laphroaigh af HSK's - Duften var meget blid, men det var en snyder med sin høje alkoholprocent og ungdommelighed - Den blev valgt som nr. 2 i smagerækkefølgen, og den satte de efterfølgende til vægs. Så var der en gammel kending, Lagavulin 16 år. Den var temmelig mørk i farven, og vi troede, at det måtte være Destillers Edition, hhhmm.
Ved afslutningen på smagningen dukkede HNA op så vi fik et par stykker yderligere.
Så var der kaffe og småkager, og resten af eftermiddagen blev brugt på at forberede aftenens mad og kage.

Vi valgte at spise forret først inden det traditionelle sauna. Den stod på blommetomater fyldt med krabbesalat og grønne asparges viklet med serranoskinke. Efter saunaen og en kold luftetur i haven var der oksefilet med broccolisalat, ovnstegte rodfrugter og bernaise sauce med tilhørende rødvin.
Bagefter smagning af klubwhiskies udvalgt af formanden med kyndig hånd. Én af disse, BenRiach, var ny for os, og den smagte lidt besynderligt og udefinerligt - Ingen af os fandt rigtig behag i den. I det hele taget var det som om, at disse gode whiskies havde et gennemgående præg af peber touch? Mon det hang sammen med det vi havde spist forinden?
Senere kaffe og frisklavet tiramisu ved HNA. Det er han bare god til, og den bliver nok lige så fast et indslag som HSK's morgen complet.

Søndag morgen vågner vi igen tidligt, og redaktøren kæmper med at få gang i brændeovnen. Det holder hårdt. Det skyldes nok to væsentlige faktorer. At benytte ovnen rigtigt, samt at træet er ordentligt tørt. Næste gang må vi have instruktion i ovnen og nok købe nogle sække tørt brænde med hjemmefra (og nogle tændblokke).

 


Referat fra den 28. januar 2011

Tema: Highland

Denne gang lagde HNA hus til og, det var tydeligt, at kvindelige og kærlige hænder havde været inde over. Serveringen startede med tappas her iblandt en argentinsk specialitet samt ost, pølse og oliven. Hovedretten havde den mandlige del dog selv stået for - En italiensk ovnret (navnet er glemt?).

FRN måtte melde afbud, men alligevel blev det til hele 6 whiskies, med hovedvægten på sherryfade. To af disse nemlig Glengoyne og Glenglassaugh var rene sherrybomber. Under smagningen blev Springbank'en, der ellers ikke er ueffen klemt inde i mellem disse, hvilket fik den til at fremstå som 'en streg i luften'.

HSK mente, at det alligevel ikke var en helt rigtig smagning. Han manglede noget bourbonfad samt noget røg og tørv. HNA hev en Lagavulin Double matured frem fra kælderen, og den havde en fantastisk duft at jod, plaster og røg - Men smagen skuffede. Den kunne ikke rigtig holde, hvad næsen lovede. Men det er heller ikke nemt at være oppe imod sherrybomberne - Og slet ikke hvis man kun er på 43%.

Desserten var også en argentinsk specialitet, der mindede om en blanding imellem en karamelrand og en kage - Rigtig lækker. Og så det helt særlige. HNA serverede RIGTIG kaffe.

Bagefter var det spotsmagning - Ja vi er ved at komme efter det igen efter et par svage år. Ved redaktionens afslutning var det endnu ikke klart, om aftenen (natten) ville fortsætte med noget øl, da redaktøren måtte forlade det gode selskab kl. 00:30 - Gad vide om han skulle til fødselsdag næste dag?

P.S.: Og så lige én til HSK - Fra hvilket område kommer Glenglassaugh??

P.P.S.: Så nu er der på kontoen hos både FRN og HSK - Vi glæder os allerede   ;-)))))))) 

 

 

 

 

 

 


Referat fra den 5. november 2010

Tema: Speyside

Så var der Speyside på programmet hos HSK, men inden vi kom i gang, skulle vi først have noget at spise. HSK havde kokkereret en dejlig lakseside med krydderurter og citron. Dertil lune bønner med pinjekerner, sukkerærter samt en grøn salat. Og til sidst men ikke mindst - Et KOLDHÆVET brød! ;-)

Men nu til sagen. Whiskierne blev skænket op, og der blev vurderet og bestemt smagerækkefølge. Og så blev det hele lidt mærkeligt, da der ligesom hele vejen igennem var et fælles træk, eller dominans om man vil, der kom til udtryk i termerne krydret, nød og sødme. Det var lige som den samme profil gik igen henover flaskerne. Cragganmore var kendt i forvejen, og der var almindelig enighed om, at den  ikke smagte, som den plejer vant at gøre.
I whiskies fra Speyside vil man i en eller anden grad forvente et udtryk af blomst og frugt, men som det ses af vurderngerne, var det nærmest fraværende over hele linien. 

HSK trak den  Inchgower frem, som vi smagte sidste år - Og gud hjælpe os, om den ikke udviste samme profil, som de allerede smagte whiskies? Kigger vi på den tidligere vurdering (Vurdering oktober 2009), som faldt helt anderledes ud, virker det besynderligt.  Vi grundede over, om det kunne have noget at gøre med det, som vi havde spist? Kunne det være laksen (fed fisk)?

Nå men så var det tid til kagen - En lækker chokoladekagebund (ikke koldhævet) med hindbæris og drys af chokolade og hindbær - Og kanon god kaffe. Vi sluttede af med noget juleøl fra det lokale Skovlyst Mikrobryggeri. HSK forsøgte ellers at få afsat nogle snebajere, men den gik ikke til mænd i vores alder.

Redaktøren blev hentet lidt senere end de andre, og han og HSK benyttede lejligheden til at gensmage en Laphroaigh, 59,0%, C#626, B#553/681, SV, DK exclusive - En fantastisk afslutter! (ingen nød her).

P.S. Formanden kunne meddele, at vi nu har smagt over 150 forskellige whiskies - Det går fremad ;-))

 

 

 

 

 

 


Referat fra den 2. juli 2010

Tema: Whiskies vi ikke tidligere har smagt

Så blev det tid til en bonussmagning. Den fremkom som resultat af lidt turbulens mht. at få afholdt 'normalsmagning' og sommerhustur. Der var faktisk gået hele 8 måneder i mellem 2 smagninger, så der måtte en ekstraordinær bonussmagning til - Også ekstraordinær ved det, at vi normalt ikke holder smagninger, hvis vi ikke kan være til stede alle sammen - Vi var 'kun' 3, nemlig Formanden, redaktøren og HSK.
Formanden lagde hus og grill til, og det blev en lækker grillet svinemørbrad omviklet med krydderurter og bacon samt lammeculotter. Dertil en lækker melonsalat og nye kartofler - Og en lækker rødvin i glassene.

Da det blev tid til whisky gik vi indenfor. Selvom vi kun var 3, skulle vi alligevel have 5 whiskies og temaet blev noget, som vi ikke havde smagt før. Det blev nogle spændende flasker bl.a. fra de lukkede destillerier Brora og Port Ellen. Skal noget fremhæves må det være Arran, der havde en meget udpræget smag af fersken samt Tamnavulin, der virkede lidt støvet - Med sine lave alkoholstyrke (40.4%), skulle vi nok have smagt den som den første.

Der blev ikke taget noget billede på aftenen, hvorfor det kun er 2 af flaskerne, der er med her - Port Ellen flasken blev tømt og smidt ud ;-)

Til kaffen havde Formanden kreeret en lækkerbidsken af en kage med masser af marcipan og tykt chokoladeovertræk. Vi smagte en grappa til kagen, og de fulgtes flot sammen.

Vi sluttede af med en kold pilsner og en snak om politik og efterløn.

 

 

 


Referat fra den 28. maj 2010

Tema: Bowmore

Sommerhusturen glippede, men vi fik arrangeret et fredagsmøde hos Redaktøren. Han vovede sig atter ud i at servere oksekød, og det kan godt være, at det var bedre end sidst (kunne ikke blive værre), men helt i top var det ikke - Næste gang serverer han stegte pølser, for det kan vel ikke gå helt galt?

Aftenens tema var Bowmore! Ja tænk at vi skulle komme dertil. Husker vi tilbage til året 2001, hvor HSK medbragte en Bowmore 17 år, så husker vi også, at den bestemt ikke faldt i klubbens smag - Og han er blevet huet meget med den gennem tiden. Den eneste grund til, at det overhovedet svandt i flasken, var pga. en svigerfar, der har en hang til den slags. Men den kom med igen i året 2006, og denne gang var vi alle langt mere motiverede. Den smagte godt, og vi holdt op med at drille HSK.

Om det var ophøret af drilleriet, der fik ham til at vælge aftenens tema, skal være usagt, men det var med blandede forventninger vi tog hul på flaskerne. Vi havde nok forventet, at vi ville medbringe nogle dubletter - Men sådan gik det heldigvis ikke. Det viste sig, at blive en virkelig god smagning, og tager man et kig på vores vurderinger, vil man se, at smagsspektret var bredere end man mange gange finder det ved Islay whiskies, der deres kvaliteter til trods godt kan tendere mod det en-dimensionelle. Indtrykket af disse Bowmore stemmer meget godt med vurderingen tilbage i 2006 (se vurdering).
Skal vi generalisere lidt på smagsindtrykkene, viser det sig, at røgen ikke er den dominerende faktor, mens krop, sødme og det medicinske er fremherskende.
Begrebet 'sæbeagtig' er ikke ukendt i whiskysammenhæng, men denne gang mødte vi virkelig et stykke sæbe. Den var fra SMoS, og det var som at få proppet et stykke håndsæbe ind i munden og derefter tvunget til at tygge på det. Vi blev enige om, at det ikke var en Bowmore, men et stykke blå Lux, der var opløst, farvet og hældt på flaske. Som det ses af vurderingen skiller den sig ud ved en høj score i frugt/blomst kategorien.
Der blev appelleret til formanden om at kontakte Whisky Exchange for at prøve at få en forklaring på fænomenet.

Sommerhusturen forsøges genoptaget i slutningen af september, men inden da vil formanden forsøge at stable et møde på benene i juni måned.

 

 

 

 

 

 

 


Referat fra den 30. oktober 2009

Tema: Whiskies fra et destilleri vi ikke tidligere har smagt, og som i dag er lukker

Så holdt vi endnu engang 10 års jubilæum (så kan vi heller ikke strække det længere), og vi endte der, hvor vi startede - Nemlig hos redaktøren. Og vi fejrede det med en flot symfoni af gode whiskies. Lige som da vi startede i privat regi tilbage i 1999.
Skuer vi tilbage til 1999, lagde vi faktisk flot ud, idet vi hver især medbragte en flaske i 500 kr. prisklassen - En ganske høj pris for begyndere, men det var også gode whiskies. Siden hen er det blevet til mange interessante whiskies i såvel den lave som høje ende. Hvor vi i de første år mest var til destilleriaftapninger  på 40-43%, er der gennem de senere år smagt mange spændende whiskies fra de uafhængige aftappere og gerne ved fadstyrke.

Vi mødtes som vanlig til noget mad, og i dagens anledning skulle der to retter til - Heldigvis for værten formåede endnu en gang at overstege kødet, så der skulle slides lidt med tænderne. Han må da snart lære det?

Denne gang skulle vi smage 10 whiskies over to halvlege afbrudt af kaffe og kage. Vi har gennem alle møderne haft et tema, og denne gang skulle udfordringen være lidt større, så det blev 'En whisky fra et destilleri, som vi ikke tidligere har smagt - Og som er lukket i dag'. Det gik kun nogenlunde, da der er et par 'tunge' medlemmer, som har svært ved at huske, hvad vi skulle - Men som altid hævner det sig, da det koster en ekstra flaske. Og de faldt prompte - Ergo kom vi til at smage 12 whiskies.

Det gav anledning til ekstra opmærksomhed ved det, at der indsneg sig to japanske whiskies. Ekstra opmærksomhed fordi, dette land ikke er særlig kendt blandt os som whiskyfremstiller, og så fordi at de smagte fremragende. Det er som om, at når japanere sætter sig noget i hovedet, så skal det bare være perfekt - Og de var virkelig gode begge to. Ekstra bemærkelsesværdigt var det, at udover at FRN og JEB havde japansk med, så havde HSK samme aften også indkøbt en japaner :-)

Mellem de to smagninger fik vi noget kage - En gentagelse af den vi fik for 10 år siden, men de kære medlemmer bliver tilsyneladende aldrig trætte af den?

En af de ekstra whiskies var også en Convalmore, og den måtte naturligvis smages op mod samme destilleri fra første runde - Puhhh, det var hårdt og klokken blev mange. Værten havde ellers købt gode øller fra Samual Adams, men der var ingen, som var i stand til at nyde mere.

Vi må nok erkende, at 10 (faktisk 12) whiskies er for mange (for os) til én smagning - 8 kan gå an. Eller som vi har gjort det på sommerhusturene. 5 om eftermiddagen og 5 om aftenen. Når vi smager så mange i træk (i hvert fald med de aktuelle ophældninger), går det ud over nydelsen af de sidste, og det yder dem ikke den retfærdighed og den respekt, som de har krav på.

Samlingen af klub whiskies blev forøget med en Ben Nevis og en St. Magdelene samt et (ved redaktionens afslutning) endnu ukendt antal indkøbt af HSK samme aften?

 


Referat fra den 19. juni 2009

Tema: Whiskies fra et ikke tidligere prøvet Speyside destilleri

Så var vi oppe og se FRN's nye hus og nyde den dejlige udsigt over søen. Desværre var vejret ikke med os, så der blev ikke noget med at sidde der. Men det hindrede ikke grillen i at snurre med et dejligt stykke oksekød. Og minsandten om der ikke var whiskysauce til :-)

Ellers var aftenens tema whiskies fra et destiller fra Speyside, som vi ikke tidligere har smagt i klub regi. Og der er jo nok at tage fat på - Alligevel formåede vi at blive præsenteret for to fra Imperial - Et destilleri, som ikke er decideret lukket, så ligger det dog stille pt.
Altid spændende at smage noget nyt og så var det faktisk første gang i lang tid, at der ikke var en whisky med, der ikke sneg sig op over de obligatoriske 43-46% - Men det blevet der rådet bod på, idet FRN trak en Laphroaig frem af skabet, så vi kunne få røg og halsmassage.

Så var det tid til en lækker kage med chokolade, nødder og marengs - En rigtig snaskekage, der lå godt i maven oven på whiskyen

Vi snakkede igen om vores sommerhusture, og vi kom frem til, at det ikke er så vigtigt, hvor det ligger (f.eks. Sverige, Nordjylland eller på Sjælland), blot huset og omgivelserne er fine. Det er lige så meget det, at komme væk og koble helt af fra hverdagen. Der er jo ikke noget som at sidde i saunaen med en kold øl oven på en eftermiddagssmagning og en lang gåtur.

Imens var der spotsmagning efter behag. Vi sluttede af med en øl, men så var klokken også blevet halv tre. Det har vist været nævnt i et tidligere referat, at vi var ved at falde af på den mht. spotsmagning og godnatøl, men det er hermed gjort til skamme - Vi kan endnu ;-)

 


Referat fra den. 24. april 2009 

Tema: Klub whiskies

Denne gang var det hos formanden, hvor vi skulle smage klubwhiskies, hvoraf der var kommet 2 nye og uprøvede til.  Formanden havde rigtig stået i køkkenet, over flere dage faktisk, for at skabe et skønt måltid af hjemmegjorte ting - Det gjaldt selv majonæsen, peberrodssalaten og brødet - Hertil en dejlig champagne (var det vist?).

Så skulle der dækkes bord til den seriøse afdeling, hvor vi var ude i gamle whiskies i alderen 28-39 år. Der er nu noget ædelt og og yndefuldt  over disse distingverede ældre herrer. Det var uden undtagelse 5 rigtig gode whiskies, og det var nærmest umuligt at bestemme aftenens vinder, da de var fantastiske på hver deres måde. Som der var én der udtrykte det: "Tænk at det er whisky, det vi sidder og drikker her". Det skal selvfølgelig forståes sådan, at disse kæmper lå langt fra, hvad man i almindelighed forstår ved whisky. Der hvor træet havde sat et aftryk, var det på den gode måde, hvor det indgår i en perfekt balance med duft, smag og finish.

Så kom kaffen og kagen, og igen havde formanden spenderet sin tid i køkkenet til frembringelse af hjemmelavet is og kage. Hertil kom en bonus whisky i for af en Girvan single grain - En perfekt dram til noget sødt med al sin fedme og vaniliesødme. Vi var vi blevet lidt overstadige, og måtte absolut tømme den sidste sjat af Ben Nevis´en - Man hvad skete der nu? Den smagte jo slet ikke som første gang (den var første i smagerækken). Nu var den nærmest skarp i munden? Men der kan man bare se, hvor meget begyndelsesbetingelserne betyder for resultatet ;-)
Hvorom alting er, skal der nu købes en ny klubwhisky, og formanden påtog sig det ærefulde hverv - Hvem ved, måske køber han noget i England, men spændende bliver det i alt fald.

Vi sluttede af med en tår guldøl, men så var alle ressourcer også brugt op, og det var tid til at komme hjem. Næste vært er FRN - Der bliver sandelig noget at leve op til ;-)

P.S. Der blev fra flere sider udtrykt begejstring for CD'en med Lloyd Cole, "Music in a foreing language", og flere medlemmer havde selv anskaffet den - I den forbindelse kan anbefales hans senere CD "Antidepressant"!

 


Referat fra den 31. oktober 2008

Tema: Whiskies som vi ikke tidligere har smagt

Efter lidt turbulens omkring mødested og tema blev det til en herlig aften hos HNA. Han servede dejlige boller med skaldyr og salat og en STÆRK dressing.

Aftenens tema, som oprindeligt bestemt var 'Klubwhiskies', blev erstattet af 'Whisky som vi ikke tidligere har smagt i klubben'. Ændringen skyldtes, at FRN desværre blev forhindret i at deltage med det resultat, at der 'kun' komme 4 whiskies på bordet mod de sædvanlige 5.

Nu er det måske sådan i mange klubber og forsamlinger, at det ikke er velset, at et klubmedlem dummer sig? Men sådan er det ikke hos os, der forstår at værdsætte dumheder (overtrædelse af klubbens regler). Det resulterede i, at vi fik smagt 6 meget forskellige og super dejlige whiskies. HNA og HSK havde bonuswhisky med grundet tidligere forsyndelser.

Det er vanskeligt at sige, hvad der var bedst, men den unge Laphroaig var i hvert fald for redaktøren en kæmpe positiv overraskelse. Det skal ikke være en hemmelighed, at jeg ikke stor fan af destilleriaftapningerne, som jeg synes alt for ofte er domineret af vand og røg. Men denne aftapning, som oven i købet er 'exclusive for Denmark', har bare alt det, som en god ung islay whisky skal have - KØB DEN hvis du kommer i nærheden af den.

HNA havde allieret sig med formanden, som medbragte en stempelkande, så vi kunne få rigtig kaffe, som kluberglerne foreskriver det. Hertil en lækker kage.
Så var klokken blevet 00:30 hvor JEB og HSK (skulle sikkert til fødselsdag?), som havde pligter næste dag, brød op uden de obligatoriske øller til at skylle efter med - Men måske drak HNA og formanden dem?Referat fra den 6. juni 2008

Tema: Lowland whisky

Så fik vi endelig set HSK's 'nye' hus med den dejlige udsigt ud over kornmarkerne. En herlig sommeraften med grillede tigerrejer,  laksestykker og bønnesalat med ristet bacon - is og friske jordbær til dessert. HNA deltog ikke, da han skulle ud og rejse (hvilket viste sig at være til Tyskland for at få repareret bil !!!) - Tænk at ville gå glip af alle de gode sager?

Aftenens tema var Lowlands. En region som ikke har været særlig 'besøgt' af klubben. Der var på forhånd lidt ambivalente følelser overfor temaet - Lowlands er kedelige og smager ikke af ret meget osv.? Men de viste sig at være perfekte til en sommeraften. Under ét kan de karakteriseres med ord som: Frugtige, blomst, korn, vanille, let krydret (peber), fedme og alligevel med en vis lethed, lang eftersmag gående mod en svag tørhed - Absolut delikate. Pudsigt nok var der en general opfattelse af, at hvor første smagerunde var domineret af lethed, var næste smagerunde domineret af det fede og cremede. Et spændende møde med en region, der gjorde et godt indtryk.
Vi sluttede af med en 'horeunge', som var en PC6 fra Islay - En 'dummewhisky'.

Som det ses andet steds, er der ikke foretaget nogen vurdering, da værten havde forsømt sin pligt, som er at have smageskemaerne klar - Det må vist koste en 'dummewhisky' næste gang !?! Vi må vist hellere se at få nedfældet klubbens regler her på siden. Blev enige om, at lave en pdf-udgave af smageskemaet og lægge det ud her på siden.

Vi snakkede igen om en tur til Skotland. FRN og HSK har meget at se til og meldte pas - Derefter må det være op til de resterende at finde ud af, om der skal arrangeres en klubtur? HEB og JEB er varme på ideen - Hvad med HNA?

Mod aftenens slutning kom der gang i HSK's kaffemageri, som kunne præstere alle mulige slags kaffe - Hertil en vaskeægte kaloriebombe, hvis indhold ikke tåler beskrivelse (hvis der nu skulle være en sundhedsapostel blandt læserne).

Vi drøftede temaet til næste møde hos HEB (en gang i september/oktober). Vi blev enige om at gensmage vores klubwhiskies, men i samme moment at udvide samlingen med 2 mere. Redaktøren fik til opgave at fremskafffe sagerne - Kan allerede nu løfte sløret for, at der er en 28 års Caol Ila og en 32 års Dallas Dhu i kikkerten.Referat fra den 22-24 februar 2008

Tema fredag: Islay - Island whisky
Tema lørdag eftermiddag: En whisky fra skabet, som du godt kan lide
Tema lørdag aften: Klub whiskies

Så skete det igen - En weekendtur i sommerhus med 3 smagninger på programmet. Det startede fredag aften til spisning med truslen om Haggis, som blev til 'Bangers and Mash', da det var forudset, at skotsk fåremave måske ikke ville blive betragtet som det mest delikate? - Hertil en god engelsk Suffolk Strong Ale.
Aftenens smagning gik på temaet Øerne/Islay og det blev 5 nye og spændede og velsmagende indslag. Herefter FRN's hjemmebagte chokoladekage garneret med en Girvan Single Grain - Bagefter spotsmagning efter behag. Øllerne sprang vi over. Dels er vi blevet ældre (læs svageligere) og dels er der en dag igen i morgen.
Det er imidlertid lige værd at bemærke, at inden vi gik til køjs kl. 02.30 var morgenbordet dækket!!!!

Lørdag morgen blev vi endnu engang forkælet af HSK med ristet bacon, pølser, røræg og alt det andet lækre morgenmad - Han kan bare det der - tror det bliver en tilbagevendende forpligtigelse.
Nu var vi godt rustede til en gåtur til Hornbæk - En dejlig tur for de fleste med undtagelse af HNA, der blev påkørt af en bil ført af to ældre damemennesker - Heldigvis skete der ingen skade. Det skulle da lige være på damemenneskerne, som befippede vendte kareten og forlod stedet (HNA skældte dem ud).

Bortset fra at redaktøren også var ved at blive påkørt på hjemvejen, kom vi alle helskindet hjem til en solid frokost, som lagde grobund for eftermiddagssmagningen på temaet 'En whisky som du godt kan lide blandt dem vi tidligere har smagt'. HNA og JEB, der ikke lige havde noget af den slags i skabet (vi drikker jo op en gang imellem) medbragte i stedet en ny flaske - Dette blev øjeblikkeligt straffet med pålæg om en ekstraflaske næste gang - det er som bekendt dyrt at bryde et tema. Hvorom alting er var det en behagelig gensmagning af gamle kendinge. Men bemærkelsesværdigt: Alle flaskerne kom igen fra Øerne/Islay!

Så blev det tid til sauna med en tår øl - Puha, hvor vi svedte - Men behageligt var det. Da vi kom ud var den marinerede lammekølle med rodfrugter og bagte tomater, som formanden havde kreeret færdig. Den var lækker, og vi spiste næsten det hele. Bagefter en hjemmelavet Tiramisu gjort egenhændigt af HNA - 'Han har bagerfingre'. Og tedrikkeren FRN kan lave en rigtig god kop kaffe - Ja, de vokser virkelig med opgaverne de to.

Nu kunne det ikke udsættes længere - Aftenens højdepunkt, nemlig smagning af gamle whiskies fra Springbank, Glen Grant og Ben Nevis - Klubbens fælles indkøb. Her gik alder og ynde op i en højere enhed, om end forventningerne til Springbanken ikke helt blev indfriet.
Bagefter spotsmagnig blandt de 14 til rådighed værende whiskies, så da klokken nærmede sig 01.30 var vi trætte og drog til køjs.

Søndag var vi alle lidt matte efter weekends programmer, så efter endnu et traktement ved HSK's morgenbord stod den på oprydning, opvask og hjemtur.
Hvad de andre medlemmer fordrev søndag eftermiddag med er uvist, men for redaktørens vedkomne blev det foran fjernsynet.

EN RIGTIG GOD TUR

 


Referat fra den. 27. september 2007

Tema: QualityWorld præsenterer whiskies

At klubben det seneste år har rykket står klart, også at vi er rykket en tak yderligere - Således med en ekstra smagning udover de 3 sædvanlige på et år. Og bemærkelsesværdigt igen en smagning ude i byen - Den anden i år!

Denne gang afholdt af Superbest i Virum for en lille sluttet kreds på 9 personer inklusiv docent og vært. Det gav anledning til et hyggeligt samvær med megen uformel snak om whisky mv. samt rig lejlighed til at stille spørgsmål.

Docenten var Gert Nielsen fra Qualityworld, som også havde sammensat aftenens program. Det bød på en delvis rundtur i det skotske præsenteret af Dun Bheagans nye serie af 8 års malts. Rejsen her gik til Highland, Speyside og Islay. Ideen med serien er er præsentere, hvad denne aftapper opfatter som kendetegnende for en region. Det kan man naturligvis altid stille spørgsmålstegn til hvad er, idet Speyside, der også er vidt berømt for sine kraftige sherry whiskies var repræsenteret ved en bourbonlagret whisky. Men hvorom alting er - En fortrinlig serie, der giver virkelig god valuta for pengene!

Efter de 3 Dun Bheagan's, var der halvleg, hvor  blev der serveret pølse, ost og kiks - En godt træk, som forberedte anden halvleg perfekt. Her startede vi med en Single grain fra Girvan destilleriet i lavlandet - En dejlig sødmefuld og fed sag i god harmoni med sig selv - En perkfekt start. Derefter gik turen tilbage til højlandet og en 39 års Ben Nevis - En cask strength på 40,2%, så den hang lige fast 'med det sorte af neglene' - I øvrigt den dejlig dram.
For at sikre, at der ikke var nogen der sad og sov, sluttede vi af med en 9 års Laphroaig på 52,3% fra David Striks 'Exclusive Malts' serie. En virkelig dejlig dram med flot røg/tørv/fedme/sødme i en perfekt balance.

Værten gav en 'gå hjemmer' i form af en 'Pure Malt', også en 8 års fra Dun Bheagan - Igen god kvalitet til prisen. Der er ingen tvivl om at denne serie, sammen med Ian Macleods pedant er en god entre til Single Malt verdenen.


Referat fra den 13. juli 2007

Tema: Whiskies fra mindre kendte destillerier

Sommeren kom med whisky'en  ;-) Desværre var HSK blevet ramt af en væmmelig virus, så redaktøren måtte tage over og tænde op i grillen. Han lærte ved den lejlighed, hvordan man bruger en kuglegrill rigtigt, og at oksekød ikke skal stege for længe! Som appetitvækker smagte vi en Single Grain (Black Barrel), som ikke var uden evner - Og den var meget anderledes end en amerikansk bourbon (Old Chapter).

Selvom vi manglede HSK, fik vi alligevel 5 whiskies - For det skal der til, når vi smager! Og det var gode whiskies med overvægt af Sherryfade. Nu skete der imidlertid det, at Formanden brød klubbens uskrevne regel mht. ikke at bryde med temaet - Temaet var som bekendt 'whiskies fra de mindre kendte destillerier, som vi ikke tidligere har smagt' -Og det koster jo en ny flaske ekstra næste gang - Så kan han lære det, kan han!

Vi fik kredset os tættere ind på sommerhusturen, idet de tilstedeværende kunne blive enige om 3 forskellige weekends - Så bliver det op til HSK at vælge.
Vi blev også enige om, at turen skal gå til Scotland i 2008 - Vi skal have undersøgt forskellige rejsemuligheder - En er at HNA's far gerne vil med som chauffør for os - Pænt af ham ;-) Turen forventes at tage en lille uges tid.

Vi snakkede igen om fælles indkøb af ældre/dyrere whiskies til fælles brug - De øvrige medlemmer udstedte en blancho check til redaktøren med det formål at skaffe (2) flasker til veje til sommerhusturen. Så må vi se, hvad det bliver, men det skulle gerne være noget særligt.

Vi sluttede af med at dele én øl, men da var klokken også blevet mange, og vi var blevet trætte.

P.S. Formanden vil undersøge muligheden for at deltage i en Ardbeg smagning på sin arbejdsplads.

P.P.S. Vi hørte en CD, som alle synes om. Det var Lloyd Cole med "Music in a Foreign Language".


Referat fra den 14. februar 2007

Tema: Highland Park og Macallan

For første gang siden 1998 deltog vi i et arrangement ude i byen - Formandens arbejdsplads var så betænksom at arrangere en Macallan/Highland Park smagning præsenteret af Martin Markvardsen. For Macallan's vedkommende var det centreret om den nyere Fine Oak serie, som er whiskies der har lagret på 3 forskellige fadtyper (sherry/bourbon) og derefter stukket sammen. 
Der var hhv. 5 Macallan's og 5 Highland Park - De fleste ved normal 43% styrke, hvorfor vi kom igennem uden nævneværdig svimmelhed. Nogle var lidt usædvanlige, ved det at de enten kun kunne købes toldfrit eller i Sverige.
Efter smagningen blev sjatterne udloddet, og Formanden var heldig at få en 25 års Fine Oak, som vi straks gjorde fri af flasken ;-)
Vi var alle fire enige om at Macallan's Fine Oak serie er yderst vellykket, men det blev alligevel den 25 års Highland Park, der blev kåret som aftenens bedste whisky tæt fulgt af Highland Park 30 år og Macallan 30 år.
En pudsig detalje var Highland Park 15 år (fadstyrke der kun sælges i Sverige) - Den havde et kraftigt 'anstrøg' af strøget tændstik?

Vi kan faktisk bryste os af en slags jubilæum (gør en hver anledning til en fest), idet vi nu nåede akkurat 100 forskellige smagte whiskies. Men kigger vi på listen, er den alligevel lidt smal, forstået på den måde at whiskies fra mindre kendte destillerier ikke er nævneværdigt repræsenterede. Blot for at nævne nogle: Aberfeldy, Allt-A-Bhainne, Ardmore, Auchentoshan, Auchroisk, Aultmore osv. Derfor skal næste tema være med fokus på de mindre kendte.

Vi snakkede om sommerhusturen til april, men den ser ud til at kikse, og HSK tager over i stedet - Så må vi se, om den kan arrangeres til sommer - HNA og FRN har stafetten.

Formanden foreslog, at vi indbetaler et beløb som opsparing til nogle rigtig gode flasker, måske oppe i 1000-2000 kr. klassen. Der afholdes ikke mange smagninger, hvorfor det er sjældent, at vi møder disse typer, da de ligger uden for det prisniveau, som vi almindeligvis befinder os i.
Tilsvarende var det oppe igen at begynde en opsparing til Skotlandsturen, som vi alle anser for realistisk - Det er mest et spørgsmål om hvornår? - Måske tager HSK og/eller Formanden initiativ til opsparingerne - Reaktøren påtager sig derimod gerne opgaven med at skaffe 'luksuswhiskier' til veje.

Vi sluttede af med en øl og chokoladekage/is på Café Høeg's - Hov vi glemte kaffen!?! 

P.S. Da vi ikke anvendte vores sædvanlige smageskemaer er der heller igen vurdering af sagerne.

 


Referat fra den 1. december 2006

Tema: Islay whisky

Det var så årets sidste møde - Hele 7 gode whiskies blev det til. Temaet denne gang var Islay, og værten HNA åbnede klogeligt mødet med en MEGET stærk karryret - Så var linien lagt!

Der var lidt forvirring omkring, hvorvidt vi skulle smage whiskies over 15 år, sjatter fra skabet eller 'nye' Islay's, så det blev lidt mixet, men holdt inden for Islay.

Vi fortsatte med at anvende de nye smageskemaer - Selvom smagsindtryk er subjektive, er vurderingerne formentlig ikke 'helt skæve', når vi regner gennemsnittet ud. Det er ganske interessant at se fordelingen af smagsindtrykkene (Vurdering december 2006 ). Derud fra er den 12 års Bowmore den whisky, som havde flest nuancer - Om det så er fordi, det var den første vi smagte, og smagsløgene gradvist blev slørede, vil vi lade være usagt.

Vi smagte igen en gammel kending, Lagavulin Double Wood, men den skuffede lidt - Som om den har tabt lidt af pusten - Måske har den været åben for længe? Der var en glædelig gensmag af Bruichladdich, Moine Mhor - En lækker sag.
Uden for nummer var HSK's 17 års Bowmore - Den har vi drillet ham meget med - Men nu kom den til ære og værdighed igen. Da vi smagte den første gang (juni 2001), fik den hårde ord med på vejen, men nu fik den roser - Vi må alle erkende, at vores grænser har flyttet sig, men det er vel også det, som gør det ekstra spændende at drikke whiskies - Det udvikler sig hele tiden.
Til sidst smagte vi en 18 års Macallan Fine Oak - En virkelig lækker sag, som formåede at gøre opmærksom på sig selv, efter at vi havde indtaget 6 Islay's - Virkelig flot!

Det er altid rart at være medlem af en klub, som 'rykker' - Ikke alene formåede vi at holde alle 3 møder i år, men også at afholde 2 så tæt op mod jul. Derudover har vi allerede bud på, hvordan det næste år kan se ud. Formanden kan via sin arbejdsplads skaffe billetter til en Macallan smagning, der er ved at blive tilrettelagt en weekendtur i sommerhus til april og endelig er der stemning for at forsøge os med DMWA's Wild Whisky Weekend på Falster til oktober. Alle begivenheder i byen, men hvem ved måske kan der blive plads til lidt i privaten ind imellem.

Efter whisky'erne var der kaffe og kage. Det holdt hårdt for værten, der måtte ind hos naboen og låne både kaffekande og kaffe - Ja, vi er krævende ;-)

Så skete det, som ikke er sket i lang tid - Vi startede en spotsmagning bagefter - Og øl skulle vi også have. Det har tidligere været nævnt, at vi var ved at falde af på den, men enten har vi fået 'et flash-back' eller også var det forhøjet julestemning?

Hvorom alting er - Et mægtigt gilde - I hvert fald for redaktøren, der hele næste dag kunne mærke eftersmagen fra de kraftige Islay whiskies.

Hermed ønskes alle i klubben en glædelig jul og et godt nytår samt ønsket om, at vi hver især må finde en ekstra god flaske under juletræet den 24. december.


Referat fra fredag d. 27. oktober 2006

Tema: whisky yngre end 10 år

Vi startede vanen tro med noget til maven. FRN serverede først en hjemmelavet ørredmousse med en dejlig hvidvin. Dernæst var der oste- pølse- og patébord med dejlig hjemmebagt flûtes. Dertil en lækker rødvin fra kælderen. En rigtig god start inden smagningen.

Vi snakkede om en weekendtur i sommerhus evt. i Sverige til næste forår. FRN og HNA påtog sig opgave at organisere det.
Vi snakkede også om en tur til Scotland for at fejre vores 10 års jubilæum, som vil være i 2009 såfremt vi regner fra det tidspunkt, hvor vi havde den første private smagning. Men det er muligt at rykke den frem. Logistikchef HSK summer over det - Måske laver vi en opsparing?

Temaet denne gang var 'Unge whiskies', hvilket denne aften betød whiskies på under 10 år. Vi har tidligere haft gode erfaringer med unge whiskies, og denne smagning vil senere blive fulgt op med 'en undersøgelse' af gamle whiskies.

Det viste sig, at HNA havde forbrudt sig mod en af klubbens grundsætninger - Han havde formastet sig til at tage en genganger med - Den slag straffes hårdt, hvorfor han blev pålagt at medbringe en ekstra flaske til næste møde (husk HNA at én til genganger dobler straffen)!

Denne gang var der hele 3 whiskies fra Ardbeg - Ganske interessant, når man tænker på vores første møde med den 17 års Ardbeg tilbage i 1999. Dengang faldt den ikke i god smag. Men vi er tilsyneladende blevet mere rutinerede - I hvert fald bemærkelsesværdigt, at Ardbeg (Provenance/Douglas Laing) stort set ikke scorede points på en Ardbegs kendetegn som medicinsk og røget!

Der var også en whisky fra Macallan's nye Fine Oak serie - Det er første gang, at der har været en Macallan i klubben, som ikke har været lagret på det traditionelle sherryfad - En spændende ny whisky.

Som noget nyt havde FRN fremstillet et smageskema, som havde fortrykt nogle profiler, for at gøre det lettere at udpege nogle karakteristika ved en whisky. Skemaet, der var lavet med inspiration fra "Whisky Classified" af David Wishart, gav mulighed for at rate de forskellige profiler.

Det viste sig, at det ikke var helt nemt. Skemaet dækker smagen, ikke duft og finish - Det var nogle gange vanskeligt at skille disse indtryk fra hinanden - Eller samle dem til ét indtryk (Vurdering oktober 2006). Men det skal vi nok blive bedre til.

Efter smagningen var der lækker kage og is og til sidst blev der sluttet af med en god stærk øl - Men så blev vi også trætte :-)


Referat fra fredag d. 31. marts 2006

Tema: Cask strength whisky

Vi startede med noget mad - Den bedste gang boller i karry som i hvert fald redaktøren har smagt!

Efter maden indledte vi med en 'HNA surprise' - Noget der smagte og duftede højst besynderligt. Duften var fed, sød, nærmest som mandelessens og helt ubestemmelig. En smagsprøve afgjorde, at dette ikke var skotsk maltwhisky - Dette glas var der ikke nogen, som der havde lyst til at tømme. HNA kunne afsløre, at der var tale om en blended Mekong whisky Gold Label, 31% fra Cambodia - Det bedste man kunne få 'derude' - Stakkels cambodianere!

Aftenens tema var ' whiskies aftappet ved  fadstyrke'. Vi har især gennem det seneste år smagt nogle stykker af slagsen, men ellers har vi holdt os til de mere almindelige i 40-43 % klassen. Meningerne har også været delte. Mange har syntes, at fadstyrke er for stærkt, så det var med stor spænding hos os alle, at vi nu skulle prøve 5 af slagsen.

Vi lagde ud med en test, idet redaktøren havde medbragt en ekstra flaske (betegnet nummer 0). Testen bestod i at dufte og smage til 2 'forskellige' whiskies. Nummer 1 var den, som skulle indgå i den egentlige smagning. Vurderet i forhold til hinanden, kunne vi alle blive enige om, at nummer 1 var langt bedre - Mere smag samt saft og kraft.
Det var derfor sjovt at afsløre, at der var tale om præcis den samme whisky - Blot var den ene (nummer 0) aftappet ved 43%, mens den anden (nummer 1) var aftappet ved fadstyrke. Her fik vi den sjældne lejlighed til at vurdere, hvad nedskæring gør ved whiskyen. Ingen tvivl - Fadstyrke var bedst!
Vi snakkede imidlertid også om, hvorvidt nedskæringen gav andre fordele. Såsom bedre mulighed for at smage og dufte fine nuancer, når 'spritten' ikke dominerede så kraftigt.

Vi fortsatte konceptet fra de seneste gange, hvor vi skænker alle whiskies op inden smagerunden, og hvor vi via duften bestemte smagerækkefølgen. Dette koncept er kommet for at blive, da det føjer ekstra spænding til oplevelsen.

Vi fik også smagt den til dato kraftigste whisky, nemlig en Arran på hele 65.1 % - Det var godt, at der var smurt for med et par stykker inden, vi kom til den!

Efter smagerunden var det tid til kaffe og kage. Kage er måske ikke det rigtige ord, da der nærmest var tale om et overdimensioneret marcipanbrød med dejligt figenfyld.

Som efterbrændere stillede formanden en Springbank og en Caol Ila på bordet - Han har det problem, at have for mange åbne flasker i sit skab - I sandhed et velfærdsproblem.

Ellers blev HSK udnævnt til logistikchef med ansvar for klubbens fremtidige smageglas.

 


Referat fra fredag d. 4. november 2005

Tema: Fri fantasi over skotsk malt

Endnu en aften med dejlige whiskies over temaet 'Fri fantasi over skotsk malt'. Det blev til hele 7 smagsprøver - Den 6. fordi HSK havde det skidt med sin indsats i sommerens moseløb :-) og den 7. fordi vi snakkede om Ardbeg og fadstyrke.

Vi gemte flaskerne væk bag staniol og et nummer, således at vi ikke var forudindtaget, men i stedet benyttede lejligheden til at bestemme smagerækkefølgen ud fra duften. Det kom der meget sjov ud af ved det, at der nogen gange er stor forskel på, hvad næsen lover, og hvad ganen smager.

Flere whiskies lå over de vanlige 40-43%, og meningerne om fadstyrker er delte, men det er alligevel utroligt, at spiritus, der nærmer sig de 60%, alligevel kan være 'forholdsvis blide' i det. Hvem kunne forestille sig at drikke en 60% vodka rent?

Klubben er begyndt at udvise stor beslutsomhed, og næste møde er allerede planlagt inklusiv tema. Gad vist om det er alle de dyre lederkurser, der viser sin effekt :-)

Vi sluttede vanen tro af med noget øl, men vi er vist ved at falde af på den, da der kun blev drukket 3 totalt?

 

 


Referat fra fredag d. 16. september 2005

HNA diskede op med lækker italiensk mad og vin. Det var ellers planen, at HSK ville gå bodsgang for sin indsats under sommerens moseløb, hvilket vil sige, at han skulle medbringe en ekstra flaske whisky. Imidlertid blev han forhindret i at komme - Synd for ham. Vidende om det medbragte JEB en ekstra flaske, så vi i det mindste kunne komme op på de 5 sædvanlige flasker.

Formanden medbragte en Talisker Double matured fra 1991, og da vi tidligere har smagt en tilsvarende fra 1989, var det nærliggende for HNA at hive den frem til sammenligning. Interessant at konstatere, at 'den nye' var mere salt i smagen end 'den gamle'.

Efter whiskierne var vi igen i det italienske, da HNA havde tilvejebragt en formidabel italiensk kage.

 


Referat fra fredag d. 1. - 3. april 2005

Se dette arrangement havde vi set frem til gennem nogen tid - Nemlig vores jubilæumsarrangement. Det hed sig at være et 5 års jubilæumsarrangement, men det hænger ikke helt sammen, hvis man regner lidt på det.

  • Vi etablerede klubben i december 1997, dvs. 8 år
  • Vi var til vores første (eksterne) arrangement i 1998, dvs. 7 år
  • Vi afholdt vores første private arrangement i efteråret 1999, dvs. 6 år

Men hvad betyder lidt regning, hvis bare, vi har det sjovt. På den anden side giver det visse muligheder for, hvornår vi vil afholde 10 års jubilæum :-)

FRN havde skaffet et lækkert sommerhus i Dronningemølle, med bla. sauna. Vi havde planlagt 3 smagninger, en fredag aften, en lørdag eftermiddag og den store finalesmagning lørdag aften. Ind imellem skulle der være plads til lidt godt øl og kage.

HNA lavede aftensmaden fredag (vist nok thai?), og FRN havde sørget for dejlig vin.

HSK var frisk lørdag morgen på at lave morgenmaden med pølser, bacon, æg og ellers alt hvad 5 mænd kunne ønske sig. Der gøres klar til en heftig dag og vi indledte med en lang gåtur til Hornbæk.
Efter en let frokost og dagens første smagning gik vi igen en tur. Men inden da havde Formanden og redaktøren, der havde lovet at stå for gallamiddagen forberedt muslinger marineret i øl.
Efter spist forret var det tid til en tur i sauna alle mand med et par svale øller - Vi skulle jo forberedes på hovedretten, som var koteletter stegt i rodfrugter og pærer (ham formanden kan sin Jamie Oliver).
Mens vi gjorde klar til aftenens højdepunkt, som var smagning af rigtig gamle whiskies, kreerede FRN en lækker chokoladekage.

Igen var HSK den friske ved morgentide, og han kunne præstere en morgenmad, der ikke lod gårdagens noget tilbage at ønske.
Ellers gik dagen med lidt småsysler som oprydning og afslapning inden hjemturen.

 


Referat fra fredag d. 30. november 2004

Denne gang havde vi travlt, idet HSK og JEB begge kom fra et møde i Jylland. Værst var det mht. HSK, da han var aftenens vært og dermed også stod for de kulinariske nydelser. Den klarede han imidlertid ved at entrere med den lokale kinesiske bodega.
Det gik bedre med kagen, da HSK's ægteviv havde forbarmet sig over ham og bagt en kage!

Aftenens tema var Lowlands, men der var et par snydere, der havde bevæget sig uden for til Highland (Old Pultney) og Campbeltown (Longrow).

Vi er blevet temmelig strukturerede, ved det at vi allerede nu har planlagt datoen for næste arrangement, som er et jubilæumsarrangement med marathonsmagning.


Referat fra fredag d. 26. juni 2004

Denne aftens arrangement var noget ganske særligt ved det, at vi for første gang havde inviteret vore bedre halvdele med. FRN stod for arrangementet og diskede op med super lækker mad og vine.

Men se det væsentlige - Whisky'en - Den måtte vige pladsen til fordel for kaffe og kage. Det vil sige noget smagte vi da (3 stk.), nemlig nogen af de whiskies, der var købt ind til det kommende jubilæumsarrangement.  Det var en ualmindelig sober aften - Ingen råben eller ræben. Det synes som om, at det smukke køn ikke besidder den samme tilbøjelighed til 'at hælde i sig'.

Hvorom alting er, så var det en hyggelig aften, hvor alle var i stand til at køre i bil hjem ;-)


Referat fra fredag d. 27. februar 2004

Dette var en 'smal' aften, idet FRN måtte melde afbud og HSK blev syg. Det var lige ved at gå helt galt, fordi redaktøren kom en time for sent, og formanden troede at det hele ville falde på gulvet. Bedre sent end aldrig - Og vi tre fremmødte kæmpde ufortrødent. Formanden havde lavet dejlig mad og kage, som vi nød med velbehag.

På whiskysiden var temaet: "Medbring den whisky, som du bedst kan lide blandt de åbne flasker". Det var tre dejlige whiskies, som blev anerkendt, selvom de havde været præsenteret ved en tidligere lejlighed.
Formanden syntes ikke, at vi skulle forsage, fordi næsten halvdelen af klubbens medlemmer ikke var mødt op, så han trak to flasker Glenmorangie ud af skabet - Så det blev, som det plejede - fem smagsprøver!


 

November 2003

Juli 2003

Juni 2002

September 2000

Oktober 1999

Whisky i glas :-)